kotitoimisto

6 askelta budjetointiin

En ole koskaan tehnyt henkilökohtaista budjetointia omasta taloudestani ennen kuin ostin Bisnesnaisen Sanna Kinasen Rahatreeni -valmennuksen. Tämä jos mikä valmennus laittaa sinut miettimään raha-asioitasi ihan uudelta kantilta! Päätin ostaa valmennuksen edullisen hinnan vuoksi, tarjoushintaan VAIN 27€, eli rahallinen menetys ei ollut suuri. Valmennus muutti ajattelutapani rahasta täysin ja samalla oma rahamindset koki muutoksen! Pääset tutustumaan valmennukseen tarkemmin tästä!

BUDJETOINTIMALLI

Noudatan Rahatreenin yksinkertaista ja helppoa budjettimallia:

1. Pakolliset menot 55%
2. PSOV=pitkäaikainen säästö ostoja varten 10%
3. Opiskelu 10%
4. Taloudellinen vapaus 10% 
5. ‎Huvi- ja hauskanpito 10%
6. ‎Hyväntekeväisyys 5%

Esitetyt prosenttiluvut ovat ihanteellisia, itse en näihin prosenttilukuihin vielä pääse. Tulevaisuudessa uskon kuitenkin pääseväni näihin prosentteihin kun palaan hoitovapaalta takaisin työelämään ja jatkan oman talouden budjetointia.

Ensimmäinen askel tämän budjettimallin käyttöönottoon on siis perustaa itselle käyttötilin lisäksi viisi muuta tiliä: psov, taloudellinen vapaus, opiskelu, huvi- ja hauskanpito sekä hyväntekeväisyys.

Olen noudattanut tätä mallia keväästä lähtien ja täytyy sanoa että tepsii! Rahasummat ovat itselläni vielä pieniä, mutta luotan prosessiin! Vauvan askelin kohti vaurastumista.

PAKOLLISET MENOT

Itse maksan pakolliset menot omalta käyttötililtä, näitä voi olla mm. vuokra, lainan lyhennykset, sähkö, vesi, vakuutukset, ruoka, lasten kulut.

PSOV – PITKÄAIKAINEN SÄÄSTÖ OSTOJA VARTEN

PSOV eli itse tykkään käyttää sanaa puskuri ja tähän minulla on tarkoitus säästää 5000€ ja kun puskuri on kasassa sen päälle aletaan keräämään rahaa niitä tulevia ostoja varten esim. ulkomaan matkaa, uusia kodinkoneita varten ja nämä rahat tulee myös tililtä käyttää näihin tarpeellisiin ostoihin. Eli tuohon 5000€ puskuriin ei kajota ennen kuin jotain oikeasti yllättävää tapahtuu, esim. joku kodinkone menee yllättäen rikki.

Olen laittanut tähän kategoriaan yleensä noin 100€/kk, mutta nyt hoitovapaalla pyrin laittamaan vähintään 10€/kk.

Tämän hetkinen puskurisaldo: 500€

OPISKELU

Yllätyin kuinka tärkeä asia opiskelu on vaurastumisen kannalta, etenkin siis rahan käyttäminen itse opiskeluun. Meillähän on paljon saatavilla ilmaista materiaalia netistä ja kirjastosta saa lainattua kirjoja. Olen kokenut kuitenkin kaikki maksulliset valmennukset mitä olen ostanut erittäin hyödyllisiksi ja rahanarvoisiksi.

Ota siis oppia jo vaurastuneilta henkilöiltä, heidän tietotaito on kullanarvoista eikä sitä tietoa voi kukaan viedä sinulta pois. Ja kun sinulla on tietotaito miten vaurastua ja mistä lähteä liikkeelle, se on jokaisen euron arvoinen ja todennäköisesti tulee myös moninkertaisena sinulle takaisin. Itse olen käyttänyt opiskeluun/valmennuksiin tänä vuonna rahaa lähemmäs 500€.

Tällä hetkellä siirrän opiskelukassaan vain 5€/kk. Välillä kerrytän rahaa sen verran että saan jonkun valmennuksen ostettua tai muutamaksi kuukaudeksi äänikirjapalvelun käyttöön. Viimeksi käytössäni oli *BookBeat, sieltä löytyy muun muassa nämä kaksi mainiota äänikirjaa kuunneltavaksi: Julia Thurén: Kaikki rahasta sekä Maarit Lassander: Rahaviisaus.

*Kokeile BookBeat-Premiumia maksutta, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin, ja voit kuunnella ja lukea niin paljon kirjoja kuin haluat kokeilujakson aikana! Huom! Etu koskee uusia BookBeat-käyttäjiä.

Suosin itse äänikirjoja, koska fyysisiä kirjoja/lehtiä en ehdi lukea kiireellisessä lapsiperhearjessa.

HUVI- JA HAUSKANPITO

Huvi&Hauskanpito -tili on tarkoitettu itseä varten (ei lapsia tai muita varten) ja tämä tulee käyttää luksukseen, itselläni tämä on viime kuukausina mennyt herkkuihin. Tähän kassaan menee tällä hetkellä myös 5€/kk eli omaa luovuutta täytyy käyttää tähän kategoriaan.

TALOUDELLINEN VAPAUS

Taloudellinen vapaus -tili minulla on Nordnetissä, mistä menee automaatiolla 15€/kk indeksirahastoon. Ja tulevaisuudessa kun palaan työelämään alan säästämään tänne rahaa suoria osakeostoja varten ja nostan rahastoihin menevää kuukausisummaa. 

HYVÄNTEKEVÄISYYS

Hyväntekeväisyys-tili on myös erittäin tärkeä tili muiden joukossa. Hyväntekeväisyyden hoidan pienien tulojeni vuoksi pääsääntöisesti tavaroita lahjoittamalla esim. lahjoitan lasten pieneksi käyneet vaatteet hyväntekeväisyyteen. Ja kerran vuodessa maksan Mannerheimin Lastensuojeluliiton jäsenyyttä. Kun palaan takaisin työelämään alan laittamaan rahaa hyväntekeväisyyteen kuukausittain, koska se on mielestäni erittäin tärkeä asia ja siitä tulee itselle niin hyvä mieli kun voi auttaa muita.

BUDJETOINNIN TYÖKALUT

budjettikirja

Olen käyttänyt budjetoinnissani apunani myös kuvassa näkyvää plannerit.fi saatua Budjettikirja plus -kirjaa! Rakastuin tähän ihanaan ulkoasuun ja tykkään kirjoittaa summia paperille ylös mielummin kuin esimerkiksi exceliin. Itselläni rahasummat jää paremmin mieleen kun ne kirjoittaa paperille ylös. Ja tämä kirja on niin herkku, että se on kiva nostaa pöydälle kahvikupposen kanssa ja alkaa täyttämään. Suosittelen lämpimästi kaikille budjetoinnista kiinnostuneille!

”Budjettikirja Plus sisältää budjettipohjan 12 kuukaudelle, kulujenseurantataulukot sekä kolme taulukkopohjaa joilla saat tarkasteltua vuoden talouttasi mielenkiintoisella tavalla. Lisäksi Budjettikirja Plus sisältää 12 talouden kuukausikatsausta, sekä säästötaulukoita joista säästöjen tilannetta on hauska seurata.” plannerit.fi

SINKING FUNDS

Oletko jo kuullut englanninkielisen sanan sinking fund eli suomeksi suoraan käännettynä uppoava rahasto? Tämä tuli itselläni vastaan kun aloin tarkemmin perehtymään budjetointiin ja ajattelin ottaa myös tämän budjetointimenetelmän itselleni käyttöön.

Sinking funds tarkoittaa sitä, että varaudutaan etukäteen tuleviin menoihin ja laitetaan rahaa syrjään näitä menoja varten. Rahat siirrettään konkreettisesti kirjekuoriin, jotka nimetään eri kategorioiden mukaan esimerkiksi JOULU, SYNTTÄRIT, LOMA, RUOKA. Tämä tekee budjetoinnista entistäkin mielekkäämpää! Moni kokee budjetin laatimisen tylsäksi hommaksi, mutta itse pyrin tekemään siitä mielekästä muun muassa tällä kirjekuorimetodilla.

Esimerkiksi nyt kun joulu on jo ovella, olemme mieheni kanssa budjetoineet minkä verran rahaa käytämme jouluun ja olemme laittaneet tuon kyseisen summan sivuun kirjekuoreeseen. Tuolta kirjekuoresta sitten otamme rahat kun lähdemme joululahjaostoksille, kuinka kätevää! Toki korona tuo haasteita tähän sen verran että rahat pitää tallettaa ensin tilille, koska käteismaksua ei suosita tällä hetkellä, mutta koen sen pieneksi vaivaksi omalla kohdallani.

Muita sinking fund -kategorioita voisi olla esimerkiksi harrastukset, vaatteet, polttoaineet, vakuutukset. Mitä ikinä keksit omaan talouteen liittyviä isompia menoeriä. Tarkoitus on vuoden 2021 alussa ottaa myös tämä kirjekuorimalli tarkempaan kokeiluun.

rahakirjekuori

MIKSI BUDJETOINTI ON TÄRKEÄÄ?

Koen, että ilman budjetointia ei voi vaurastua. Jokaisen tulee tietää omat tarkat luvut; tulot ja menot sekä varat ja velat! Jos haluat ottaa oman talouden haltuun, budjetointi on yksi tärkeimmistä avaimista siihen.

Omaa ostokäyttäytymistä on syytä tarkkailla, mihin ne eurot ja sentit todellisuudessa menevät, mistä voisi karsia/luopua. Itse olen ottanut nyt tavaksi säilyttää kaikki kuitit ostoksista, että voin käydä ne läpi kuukauden päätteeksi, ainakin näin budjetoinnin alkutaipaleella. Kuitit kertovat totuuden ja sieltä voi löytyä yllättäviäkin turhuuksia, mistä voisi luopua.

Budjetointi on hyvä apuväline myös silloin jos haluat saada rahaa säästöön. Tärkein oppi minkä olen itse saanut ja oivaltanut vaurastumisen matkallani on se, että säästä ensin itselle! Heti palkkapäivänä siirrä esim. 10% säästöön ja elä lopulla rahalla, tämä on ihmismielelle parempi vaihtoehto kuin se että katsoo kuukauden lopussa jäikö mitään säästöön, koska todennäköisesti säästettävää ei jäänyt tai tulee tarve tuhlata loput rahat johonkin muualle kuin säästötilille.

Itse olen automatisoinut tämän kaiken eli rahaa siirtyy automaattisesti puskuriin sekä sijoituksiin eli käytännössä rahat menevät lähes huomaamatta säästöön/sijoituksiin. Itselläni rahasummat ovat vielä erittäin pieniä, mutta miten se sanonta menikään ”pienistä puroista syntyy suuri joki”.

budjetinlaatiminen

Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, linkit merkitty *merkillä.