kurssikäyrät

Miten aloittaa sijoittaminen?

Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, linkit merkitty *merkillä.

Moni miettii miten aloittaa sijoittaminen, mistä lähteä liikkeelle? Jos olet kiinnostunut sijoittamaan rahastoihin tai osakkeisiin, mutta et ole tehnyt asian eteen vielä mitään, rohkaisen sinua avaamaan arvo-osuustilin esimerkiksi oman pankin kautta tai *Nordnetiin, se on maksutonta. Tärkeintä on että aloitat, pienin askelin kohti vaurastumista!

Sijoittamisen aloittaminen tuntui itsestänikin aluksi työläältä ja vaikealta, vaikka loppuen lopuksi se oli hyvin yksinkertaista. Avasin arvo-osuustilin *Nordnetiin ja se kävi kätevästi netin kautta rekisteröitymällä asiakkaaksi. Halusinkin luoda teille erittäin yksinkertaiset ohjeet ja vinkit miten pääsette matalalla kynnyksellä kiinni sijoittamisen makuun ja pienellä rahasummalla. Opetan myös miten automatisoit tämän kaiken, jotta sinun ei tarvitse tehdä tämä kuin kerran oikein, niin sen jälkeen kaikki rullaa automaattisesti kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Ja toivottavasti vuosien päästä voit nauttia rahastosi tuotoista.

Aluksi sinun täytyy avata arvo-osuustili *Nordnetiin, että pääset käsiksi rahastoihin ja osakkeisiin.

 1. Mene www.nordnet.fi ja avaa asiakkuus:
 • Valitse käyttäjätunnus ja salasana
 • Muutama kysymys säästämisestäsi (tämä liittyy rahapesuun)
 • Siirry hyväksymään palveluehdot
 • Ota verkkopankkitunnukset esiin jotta voit hyväksyä sopimusehdot
 • Tilin avaaminen on maksutonta eikä velvoita sinua mihinkään

Nyt sinulla on arvo-osuustili Nordnetissä. Pystyt siirtämään rahaa Nordnetiin tilisiirtona kohdasta Sivuni – siirrä rahaa – talletus – tilisiirto – valitse Nordnetin tilinumero (käytä mielellään samaa pankkia kuin omasi niin raha siirtyy nopeammin) ja katso tarkkaan alapuolelta oma arvo-osuustilisi viitenumero, mikä on ehdottoman tärkeää että raha siirtyy oikeaan osoitteeseen. Tämän jälkeen voit rauhassa tutustua palvelun käyttöön ja tehdä ensimmäiset sijoituksesi! Itselläni on mobiilisovellus käytössä ja sitä on erittäin helppo käyttää.

Hyvä sijoitusstrategia aloittelijalle on mielestäni se, että aloittaa kuukausittaisen rahastoihin sijoittamisen, koska niihin pääsee kiinni jo pienelläkin summalla esimerkiksi 15€/kk ja sen voi automatisoida niin että raha siirtyy automaattisesti tiettyyn rahastoon kuukausittain. Näin palvelu tulee sinulle tutuksi ja yksi este on poistettu vaurastumisen tieltäsi, olet mukana pelissä! Itselläni on Nordnetissä 15 euron kuukausisäästösopimus kuluttomiin passiivisiin indeksirahastoihin. Minulla menee kuukausittain 15 euroa Nordnet Indeksirahasto Suomi sekä 15 euroa Nordnet Indexfond Sverige –rahastoihin, molemmat rahastot ovat siis täysin kuluttomia.

Tässä ohjeet kuukausisäästösopimuksen tekoon Nordnetissä:

 • Sivuni
 • kuukausisäästösopimus
 • valitse rahastot itse -painike
 • kuinka haluat säästää?
 • valitse oma arvo-osuustili
 • summa
 • valitse se kuukauden päivä jona haluat säästösumman veloitettavan: HUOM! rahan siirtymisessä menee muutama päivä joten varaa muutama päivä rahan siirtymiseen eli jos saat palkan esim. 30. päivä valitse tähän esim. 4. päivä niin rahat ovat ehtineet siirtymään tililtäsi Nordnetiin
 • Valitse rahasto esim. Nordnet Indeksirahasto Suomi

Kun sijoitat esimerkiksi johonkin passiiviseen indeksirahastoon kulut voivat olla jopa 0 euroa (esim. Nordnet Indeksirahasto Suomi on tällainen). Indeksirahasto on passiivinen rahasto, joka tarkoittaa sitä, että rahastolla ei ole aktiivista salkunhoitajaa vaan se pyrkii seuraamaan jonkun tietyn osakeindeksin sisältöä ja tuottoa.

Kuukausisäästämällä toteutuu ajallinen hajauttaminen ja indeksirahastoon sijoittamalla toteutuu useille eri toimialoihin sijoittaminen yhdellä kertaa (mm. teollisuus, rahoitus, raaka-aineet, teknologia). Nordnet Indeksirahasto Suomi – rahaston tavoitteena on jäljitellä OMX Helsinki 25 Index- osakeindeksin koostumusta sekä tuottoa. Suurimmat omistukset tällä hetkellä ovat seuraavilla yhtiöillä Nokia, Kone, Neste, Nordea sekä Sampo.

osakekurssi

RAKKAAN OSAKE-JA RAHASTOSALKKUNI TARINA

Haluan avata teille omaa (vielä vaatimatonta) osake- ja rahastosalkkuani ja mistä kaikki lähti liikkeelle. Samalla haluan rohkaista lukijoitani aloittamaan sijoittamisen, jos ei vielä tälle tielle ole lähtenyt.

2017

Avasin *Nordnetiin arvo-osuustilin mieheni innoittamana lokakuussa vuonna 2017 jolloin tein ensimmäisen osakeostoni. Ostin Terveystalon osakkeita 100 eurolla. Tämä oli ensimmäinen virheeni, lähdin liikkeelle liian pienellä summalla (kulut syövät tuottoa). Mutta tärkeintä tässä on se, että aloitin!

Sain tuolla 100 eurolla 9 kpl Terveystalon osakkeita, yhden osakkeen hinta oli 10,44 euroa. Kulut 3 euroa (uuden asiakkaan etu).

2018

Seuraavan oston tein tammikuussa 2018, jolloin ostin Nokian osakkeita jälleen pienellä 100 euron summalla, yhden osakkeen arvo oli tuolloin 3,973 euroa ja sain yhteensä 24 osaketta. Kulut 7 euroa.

Innostuin ostamaan vielä helmikuussa SSAB:n osakkeita, joita sain yhteensä 25 kpl 100 eurolla, kurssin arvo oli 3,775 euroa. Kulut 7 euroa.

Huhti- ja kesäkuun aikana sain ihka ensimmäiset osinkotuloni kaikilta kolmelta yritykseltä, yhteensä huikeat 5,83 euroa nettona.

2019

Vuonna 2019 sijoittaminen rahastoihin alkoi kiinnostaa niiden helppouden vuoksi ja ostin tammikuussa Nordnet Indeksirahasto Suomi –rahastoa pienimmällä mahdollisella summalla eli 15 eurolla.

Rahastojen kanssa lähdin myös erittäin varovaisesti liikkeelle ja pienillä summilla. Tässä vaiheessa en vielä ollut itse erityisen kiinnostunut aiheesta enkä mistään mitään ymmärtänyt, mieheni kehotuksesta satunnaisesti laitoin pieniä summia kiinni sinne sun tänne, ilmaan minkäänlaista omaa perehtymistä aiheeseen.

Kyseisenä vuonna sain osinkotuloja Terveystalolta, Nokialta ja SSAB:lta yhteensä nettona 6,16 euroa.

Alla olevasta bannerista pääset rekisteröitymään *Nordnetiin ja aloittamaan kuukausisäästämisen indeksirahastoihin.

nordnet

2020

Tämä vuosi MULLISTI oman sijoitusmatkani täysin ja surkuhupaisaa tässä on se, että aloitin säännöllisen kuukausisäästämisen rahastoihin sillä hetkellä kun ostamamme talo osoittautui homepommiksi eli taloudellinen katastrofi meidän perheelle! Ainoa hyvä asia tässä homehelvetissä on, että se herätti minut näiden asioiden äärelle ja tavoitteeni on aktiivisesti saada oma talous kuntoon keinolla millä hyvänsä! En aio jäädä hometalon uhriksi!

Kesäkuussa tein siis itselleni kuukausisäästösopimuksen Nordnetiin ja automatisoin tämän niin, että omalta pankkitililtäni lähtee joka kuukausi 15 euroa Nordnetiin ja sieltä rahat menevät automaattisesti Nordnet Indeksirahasto Suomi-rahastoon.

Ostin myös satunnaisesti Nordnet Indexfond Sverige sekä Nordnet Indeksirahasto USA-rahastoa salkkuuni pienillä summilla.

Heinäkuussa avasin osakesäästötilin Nordnetiin ja jälleen toistin saman virheen ja ostin pienellä 100 euron summalla Finnairin osakkeita (kun tuttava hehkutti kurssin laskeneen ja hetken mielijohteesta päätin ostaa). Tämä on myös yksi tyypillisimmistä sijoitusvirheistä, muista aina tehdä omat taustatutkimukset ja sijoituspäätökset oman strategian mukaan.

Sain 176 kpl Finnairin osakkeita, yhden osakkeen arvo oli 0,562 euroa, kulut 3 euroa. Joulukuussa teinkin jo ensimmäisen osakemyyntini ja myin kaikki Finnairin osakkeeni pois, osakkeiden arvo myyntihetkellä oli 0,684 euroa. Kulut 9 euroa. Jäin voitolle yhteensä huikeat +9,47 euroa.

Tänä vuonna vain Terveystalo jakoi osinkoa ja minun osuuteni oli 0,87 euroa nettona.

2021

Tämä vuosi on ollut myös erittäin poikkeuksellinen, olen opiskellut ja perehtynyt sijoittamiseen todenteolla.

Tänä vuonna olen myynyt kaikki omistamani osakkeet pois salkustani ja tällä hetkellä minulla on vain rahastoja salkussani ja näihin on tarkoitus sijoittaa kuukausittain automaatiolla.

Huhtikuussa myin Terveystalon sekä SSAB:n osakkeeni. Terveystalon osakkeen arvo myyntihetkellä 11,84 euroa, kulut 9 euroa, voittoa +0,60 euroa ja SSAB:n 4,42 euroa, kulut 9 euroa, voittoa huikeat +0,12 euroa.

Kesäkuussa myin Nokian osakkeeni, osakkeen hinta 4,5565 euroa, kulut 9 euroa. Jäin tappiolle -1,99 euroa.

Terveystalolta sain osinkotuloja 0,87 euroa nettona.

Kirjoitushetkellä rahastosalkkuni näyttää tältä, maaginen tonni rikki, tästä on hyvä jatkaa:

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Screenshot_20210816-1043582-693x1024.png

Disclaimer: ”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.”