yhteishenki

TUETULLE PERHELOMALLE 200 EUROLLA

Meidän perhe haki tänä vuonna ensimmäisen kerran tuettua kesälomaa hometalokriisin keskellä. Harmittelin alkuun, että tänä vuonna perheellämme ei ole mahdollisuutta lähteä pidemmälle kesälomalle taloudellisen tilanteemme vuoksi. Yhtäkkiä mieleeni muistui, että muutama tuttavani oli ollut tällaisella tuetulla lomalla ja otin selvää mistä tukea voisi hakea. Olinkin otolliseen aikaan liikkeellä, koska kesälomahaku oli juuri käynnissä. Olen niin onnellinen, että meidän perhe oli yksi muiden joukossa jotka tulivat valituksi! Tässä etuna on se että ensisijaisena valitaan henkilöt/perheet, jotka hakevat tuettua lomaa ensimmäistä kertaa ja joiden hakukriteerit täyttyvät.


Tällä hetkellä Suomessa toimii viisi lomajärjestöä, jotka ovat:

Lomat järjestetään yhteistyössä järjestöjen, yhdistysten ja yhteisöjen kanssa (mm. sosiaali-ja terveysalan järjestöt, eläkeläis- ja vammaisyhdistykset sekä potilasyhdistykset).


Meidän loman tarjosi Hyvinvointilomat ry, jonka toimintaa tukee Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla. Ray:n tuetut lomat sisältävät omavastuun sekä matkakulut omakustanteisesti, meidän omavastuu 5vrk:n lomasta oli yhteensä 200€ (100€/aikuinen, alle 16-vuotiaat lapset veloituksetta) ja dieseliä matkoihin meillä meni noin 90€. Omavastuu osuudesta voi hakea tarvittaessa tukea oman kunnan sosiaalitoimesta ja mahdollisesti myös matkakuluista voi saada korvausta. Ennen lomalle lähtöä on tärkeä myös muistaa huolehtia oma ja perheen matkavakuutus kuntoon, sillä järjestö ei vakuuta lomailijaa loman ajaksi.

Kuka voi hakea tuettua lomaa?

Tuettua lomaa voi hakea kuka tahansa Suomen kansalainen, jonka taloudellinen tilanne on heikko ja hakemuskriteerit täyttyvät. Lomat on jaoteltu eri kohderyhmille esim. lapsiperheille, työikäisille ja ikääntyneille.

Päätökseen vaikuttavat taloudellinen tilanne, sosiaaliset ja terveydelliset syyt sekä aikaisempi lomatuki. Tuetulle lomalle voi hakea vain joka toinen vuosi. Lomajärjestöt pitävät yhteistä kirjaa, mistä näkee onko hakija aikaisemmin ollut tuetulla lomalla.

Tärkeimmät hakukriteerit/syyt tuetun loman hakemiseen ovat pienet tulot, asunto- ja opintolainat tai muut erityiset kulut (taloudelliset syyt). Työttömyys, lomautus, perheongelmat, perheen koko, omaisen hoitaminen ja yksinhuoltajuus tai muutoin vaikea elämäntilanne (sosiaaliset syyt). Vammat, fyysiset ja/tai psyykkiset pitkäaikaissairaudet (terveydelliset syyt). Eli syitä on monia ja jokainen hakemus käsitellään yksilöllisesti!

Yleiset kolme hakuaikaa ajoittuvat marras-, maalis- sekä elokuulle. Marraskuussa haetaan tammi-toukokuun lomille, maaliskuussa haetaan kesä-syyskuun lomille ja elokuussa haetaan loka-joulukuun lomille.

Omia kokemuksia tuetusta lapsiperhelomasta

perheloma

Meidän lomakohde oli Huhmarin lomakeskus  Polvijärvellä, lähellä Joensuuta. Viiden vuorokauden lapsiperhelomaan kuului täysihoito aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala sekä lomakohteen lomaohjelma. Kohteessa oli tarjolla myös ryhmälastenhoitoa 3-6 vuotiaille lapsille kahtena päivänä 2h/päivä.


Ensimmäisenä päivänä oli tuloinfo, missä käytiin viikon ohjelmaa läpi. Ohjelma oli monipuolista ja maksutonta, poikkeuksena  järviristeilyt jotka olivat maksullisia (15€/hlö). Meidän lomaohjaaja oli erittäin sympaattinen ja lapset tykkäsivät hänen hassutteluistaan, siinä oli henkilö oikealla alalla.

Lomakeskus huhmarin tuetun loman ohjelma koostui muun muassa satutuokiosta, koko perheen kävelyretkestä, keppariaskartelusta, frisbeegolfista, rantaonginnasta, kirkkovenesoudusta, askartelusta, merirosvoristeilyistä, luontovisailusta, opastetusta luontopolkureitistä. Aikuisille sauvakävelyä, kahvakuulatreeniä, rantasauna (maksullinen), lapsille aarteen etsintää, leikkipuistotriatlonia, musavisailua, pihapelejä. Loma huipentui koko perheen kesäolympialaisiin, jossa lopuksi jaettiin palkinnot kaikille osallistujille.


Ohjelmaa ja tekemistä oli niin paljon, että ei ollut tarvetta lähteä lomakeskuksesta kauemmaksi ja plussaa oli myös se, että lomakeskuksesta löytyi pieni kylpylä sekä kuntosali, minne pääsi maksutta joka päivä. Säännölliset ruokailuhetket pitivät myös nälän hyvin loitolla. Keittiön henkilökunta oli erittäin ystävällistä ja tykkäsivät käydä jututtamassa lapsia. Meidän pienokainen pääsi tutustumaan myös keittiön puolella yhdessä keittäjän kanssa, joka halusi ottaa poikamme syliin ja esitellä paikkoja. Poikamme tykkäsi kovasti.

Omat kokemukset Huhmarista lomakohteena oli pääsääntöisesti positiiviset. Kauniit järvimaisemat, henkilöstö ystävällistä, ruoka oli maittavaa, lomaohjelmaa oli riittävästi ja lapset viihtyivät oikein hyvin. Ainoa miinus oli iäkkäät lomahuoneistot ottaen meidän taustat huomioon. Olin kuitenkin etukäteen yhteydessä lomakeskukseen ja he järjestivät meille majoituksen huvilasta, missä pystyimmekin hyvin viikon majoittumaan. Tästä suuri kiitos lomakeskuksen henkilöstölle, jotka ymmärsivät tilanteemme hyvin ja hoitivat asian meille parhaalla tavalla.

Hakemuksen tekoon!

Suosittelen jokaista rohkeasti hakemaan tuettua lomaan, jos oma elämäntilanne on haastava ja mitään et menetä kun hakemuksen laitat menemään, lopullisen päätöksen tekee lomajärjestö. Hakemuksen voi laittaa useampaan eri järjestöön ja hakemukseen voi laittaa eri vaihtoehtoja loman ajankohdasta sekä lomakohteesta. Moni varmasti miettii onko itse oikeutettu tällaiseen tukeen, mutta sehän selviää vain hakemalla.

Hakemus on helppo täyttää lomajärjestön hakulomakkeella netissä, hakemukseen syötetään omat ja puolison nettotulot (pois lukien lapsilisät, asumistuki sekä elatustuki), velat ja lainanhoitokulut. Sinun tulee myös sanallisesti perustella miksi tarvitset lomatukea. kerro avoimesti omasta taloudellisesta, terveydellisestä ja sosiaalisesta elämäntilanteestasi. Hakemus käsitellään luottamuksellisesti. Rohkeasti vain hakemaan, jos yhtään koet tarvitsevasi tukea loman rahoittamiseen!

kesäloma